Jak dodać kontakty na listę po zakończeniu transakcji PayPal?

Użyj integracji PayPal Notifications, aby rozszerzyć swoją listę kontaktów. Integracja ta pozwala klientom na zapisanie się na listę po zakończeniu transakcji PayPal, na przykład dokonując zakupu za pomocą przycisku Kup teraz. Integracja działa zarówno z przyciskami umieszczonymi na Twojej stronie internetowej, jak i dodanymi do wiadomości i landing pages stworzonych w GetResponse.

PayPal oferuje usługę wiadomości o nazwie Błyskawiczne powiadamianie o płatności (BPP). Automatycznie wysyła wiadomości BPP do sprzedawców odnośnie nowych transakcji. Gdy ktoś kupi produkt, PayPal wysyła wiadomość BPP. Nasza integracja wykorzystuje te wiadomości, aby dodać nowe kontakty do jednej z Twoich list.

Kliknięcie przycisku Kup teraz nie jest jedynym sposobem dodawania kontaktów do list. Nowe kontakty zostaną dodane po zakończeniu jednej z następujących transakcji:

  • odbieranie płatności za wiele produktów (za pośrednictwem Express Checkout lub PayPal Shopping Cart)
  • odbieranie płatności za pojedynczy produkt (za pośrednictwem Express Checkout)
  • wysyłanie płatności (przy użyciu Mass Pay)
  • odbieranie miesięcznej opłaty subskrypcyjnej za Website Payments Pro, Reference transactions lub Billing Agreement Payments
  • odbieranie płatności za pośrednictwem Virtual Terminal
  • odbieranie płatności za pośrednictwem transakcji Direct Credit Card (Pro) lub przycisków Kup Teraz, Smart Logo for eBay auctions czy przycisku darowizny
  • odbieranie płatności z zakładki Przelej pieniądze na stronie PayPal
  • odbieranie płatności za subskrypcję
  • rozpoczęcie subskrypcji.

Zanim zaczniesz

Jak stworzyć integrację?

  1. Zaloguj się do konta PayPal
  2. Kliknij ikonkę koła zębatego w górnym menu, aby przejść do Profilu.
  3. Wybierz Ustawienia konta i z menu po prawej stronie wybierz Powiadomienia.
  4. Kliknij przycisk Zaktualizuj umieszczony po prawej stronie Błyskawiczne powiadamianie o płatności.
  5. Kliknij przycisk Wybierz ustawienia BPP.
    wybierz ustawienia bpp.
  6. Po kliknięciu przycisku Wybierz ustawienia BPP zostaniesz poproszony o podanie adresu URL dla powiadomień. Możesz go znaleźć w kilku krokach (nie wylogowuj się jeszcze ze swojego konta PayPal):

a. Otwórz nową zakładkę lub okno w przeglądarce i przejdź do konta GetResponse. Przejdź do Menu >> Integracje & API i wybierz PayPal Notifications.

b. Kliknij Generuj adres URL listy i wybierz listę, do której chcesz dodawać klientów. Następnie kliknij Generuj.

c. Zobaczysz aktywacyjny adres URL. Ten adres jest bezpośrednio powiązany z listą, którą wybrałeś (zawiera ID listy), i działa jednorazowo.

d. Skopiuj URL.

  1. Wróć do konta PayPal i wklej adres URL w polu Adres URL dla powiadomień. Następnie wybierz opcję Odbieram powiadomienia BPP.
    ustawienia.
  1. Kliknij Zapisz. Otworzy się strona błyskawicznych powiadomień o płatności. Wyświetli ona twoje aktualne ustawienia BPP.

Uwaga: Kontakty pojawią się na liście GetResponse w momencie, kiedy status ich płatności to „Completed”.

Jak zatrzymać integrację?

Aby wyłączyć tę funkcję na stałe, powróć do swojego konta PayPal. Przejdź do zakładki Ustawienia konta >> Powiadomienia. Następnie, kliknij przycisk Zaktualizuj obok Błyskawiczne powiadamianie o płatności. Na koniec wybierz opcję Wyłącz BPP. Ten krok jest niezbędny, aby PayPal przestał tworzyć wiadomości BPP dla Twojego adresu URL. Jest on również wymagany, jeśli chcesz użyć tego adresu dla innej listy.

Powinieneś także wyłączyć tę funkcję w Twoim koncie GetResponse. Aby przestać otrzymywać powiadomienia, wróć do zakładki PayPal Notifications na stronie integracji. Wybierz opcję Usuń link i zatrzymaj importy. Zobaczysz okno pop-up, w którym należy wybrać opcję Tak, zatrzymaj importy.