Fundacja GetResponse Cares aktywnie wspiera walkę z rakiem

GetResponse i jego założyciele przeznaczyli już 475 000 zł na walkę z rakiem

Z inicjatywy założycieli firmy GetResponse, Aleksandry i Szymona Grabowskich oraz Pomorskiego Hospicjum dla Dzieci w Gdańsku, w kwietniu 2016 roku powstała fundacja, której celem jest wsparcie działania na rzecz diagnostyki i terapii chorób nowotworowych dzieci.

Przy ścisłej współpracy GetResponse z Pomorskim Hospicjum dla Dzieci powstała inicjatywa, której głównym celem jest nieodpłatna działalność na rzecz dzieci cierpiących na nowotwory złośliwe. Priorytetem fundacji jest wspieranie rozwoju badań w zakresie diagnostyki i leczenia oraz poprawy warunków opieki pacjentów w Polsce i na całym świecie.

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) liczba chorych na nowotwory złośliwe zwiększy się o 70% w ciągu kolejnych dwóch dekad. Tylko w Polsce rocznie umiera 96 tysięcy osób chorujących na raka. Z tego powodu fundacja GetResponse Cares we współpracy z dr Maciejem Niedźwieckim oraz Małgorzatą Bałkowską z Pomorskiego Hospicjum dla Dzieci, pragnie wspomagać działania diagnostyczne, profilaktyczne, terapeutyczne oraz edukacyjne, aby wspólnie wspierać rozwój medycyny w zakresie leczenia chorób nowotworowych.

Założyciele fundacji wyrażają przekonanie, iż inwestycje w dziedzinę onkologii i hematologii wpłyną korzystnie na poprawę skuteczności diagnostyki i terapii. "Wiadomość o chorobie nowotworowej naszego syna całkowicie zmieniła nasze życie. Dzisiaj, silniejsi o to trudne doświadczenie pragniemy nieść pomoc pacjentom i wspierać naukowców oraz lekarzy, w których pokładamy nadzieję na wygraną walkę z rakiem. Wierzę, że razem mamy ogromną siłę, aby budować bezpieczną i spokojną przyszłość dla naszych dzieci” – podkreśla Szymon Grabowski, prezes zarządu spółki GetResponse.

Główne cele działania fundacji GetResponse Cares:

• Wspieranie rozwoju badań w zakresie diagnostyki i leczenia chorób nowotworowych.
  • Działania na rzecz ulepszenia opieki onkologicznej, hematologicznej i paliatywnej nad pacjentami.
  • Wspomaganie rozwoju badań i testów klinicznych terapii leczenia chorób nowotworowych oraz terapii wspierających.
  • Rozbudowa ośrodków klinicznych oraz wyposażenie oddziałów hematologii i onkologii w sprzęt medyczny.
  • Wspieranie i świadczenie działalności rehabilitacyjnej i profilaktycznej, w tym aktywizacji ruchowej.
  • Prowadzenie działalności edukacyjnej w zakresie wczesnej wykrywalności i przebiegu chorób nowotworowych oraz metod leczenia i opieki nad pacjentami.
  • W planach organizacji jest również wspieranie i finansowanie konferencji i staży naukowych oraz tworzenie programów stypendialnych dla specjalistów. Fundacja zajmie się także prowadzeniem biblioteki naukowej oraz działalnością wydawniczą materiałów szkoleniowych z zakresu opieki onkologiczno-hematologicznej.

Fundacją GetResponse Cares kieruje trzyosobowy zarząd, w skład którego wchodzą prezes Małgorzata Bałkowska oraz członkowie zarządu dr Maciej Niedźwiecki i mec. Aleksandra Kubiś. Organem kontrolującym działania organizacji jest Rada Fundacji. W celu uzyskania dodatkowych informacji na temat fundacji, prosimy o kontakt pod adresem mailowym cares@getresponse.com.

Numer konta fundacji GetResponse Cares:
    Fundacja GetResponse Cares
    Numer KRS: 0000613872